Clavecimbel

Gebruikt clavecimbel
Hoogte: 81 cm
Breedte: 88 cm
lengte: 190 cm
Kast: eiken
Bouwjaar: 1977

Clavecimbel

Een instrument voor de liefhebber, dit hand gebouwde Clavecimbel. De bouwer is Leendert van Gelderen en het instrument is gebouwd in 1977.
De pootjes onder het instrument zijn los, het instrument is makkelijk te verplaatsen daardoor, het is ook niet zwaar.
Met 2 man (vanwege het formaat) makkelijk te tillen.

Clavecimbel

Het klavecimbel is een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. Vóór het ontstaan van de piano was het met het pijporgel het belangrijkste toetsinstrument. In tegenstelling tot de piano (waarbij de snaren aangeslagen worden) worden de snaren van een klavecimbel getokkeld. Het geluid van een klavecimbel lijkt wat op dat van een luit, maar dan luider. Hij of zij die een klavecimbel bespeelt is een klavecinist of een klavecimbelbespeler. In het verleden werd klavecimbel ook vaak clavecimbel of clavecymbel gespeld, maar tegenwoordig is klavecimbel de juiste schrijfwijze.

GELUID

In tegenstelling tot de piano, waar bij het indrukken van een toets een hamertje tegen de snaar slaat, wordt bij een klavecimbel de snaar getokkeld door middel van een pennetje of plectrum, vergelijkbaar met een gitaar of een harp. Oorspronkelijk werden voor deze pennetjes ganzenpennen gebruikt. Tegenwoordig zijn de plectra van plastic.

Dit mechaniek geeft het instrument weliswaar een uniek timbre (klank), maar zorgt ook voor enkele beperkingen. Op een klavecimbel is het bijvoorbeeld veel minder goed mogelijk onderscheid te maken tussen piano of forte(zacht of hard) spelen. Bovendien is het op een klavecimbel veel minder goed mogelijk “lange” noten te spelen, omdat het geluid betrekkelijk snel wegsterft. Door een noot bv. met een triller te spelen kan een toon langer gemaakt worden.